top of page

Vrijwilliger Marc

Ik ben Marc Vanhauwe, beroepsmatig huisarts. Ik werk nog deeltijds mee in de praktijk van mijn collega: elke voormiddag 4 uren. En dit sedert 7 jaar.

Zo kwam er veel tijd vrij voor andere invulling: winkelen, sporten, bezoekjes…Via mijn vrouw Maria D. die al van bij de start in villa Rozerood komt, werd ik automatisch mee het “bad” ingetrokken. Na aanvankelijk wat hulp in het maaltijdgebeuren en een paar inslapende nachten, vond ik mijn draai in de tuin. Ondertussen hebben we al heel veel gerealiseerd. De siertuin vormden we om tot een plaats waar de kinderen naar hartenlust kunnen genieten.

Enerzijds doet buitenlucht me deugd, anderzijds was de tuin een wat onontgonnen domein. Wieden en opkuisen is ook louterend, er is de stilte, de handenarbeid…

Dit is net het tegenovergestelde van mijn activiteit in mijn beroepsleven. Vandaar dat ik de tuin liever doe dan het “binnenwerk”.

Het contact met de gezinnen is in de tuin erg beperkt, ze zien me meer als een werkman, of de tuinder. Soms is er wel eens een gesprekje, maar ik tracht zelf anoniem op te gaan in de tuin, omdat ik de privacy en de rust van de mensen wil respecteren.

Het vrijwilligerswerk is wel verrijkend. Zomaar iets kunnen doen voor anderen, zonder in het spotlicht te staan, zonder te moeten leiden en behandelen ….

Ik ben heus wel fier op mijn werk in de tuin, ook als het maar een klein schakeltje is in het grote geheel van de villa.

Mijn grootste voldoening in het leven? Dat is een moeilijke: ik heb mijn ganse beroepscarrière een sociale functie gehad, 24 op 24 beschikbaar voor zeer uiteenlopende problemen en ziektes. Er zijn voor de medemens is steeds mijn grote drijfveer geweest. De samenhorigheid tussen gezinnen, vaste ploeg en vrijwilligers is heel sterk voelbaar. Iedereen waardeert elkaar en dat zorgt steeds voor een warme sfeer.

Ik geloof in de mens en tracht er het goede in te zien, of het eruit te laten komen. Mijn eigen gezin en familie zijn natuurlijk de bron van mijn diepste vreugde.

Mijn stilzwijgende boodschap aan de gezinnetjes, en uiteraard aan ieder rondom mij en in de villa: sta af en toe stil bij de heel kleine dingen die we zo normaal vinden, of die niet meer zien wegens ons verdriet of kwaadheid: kijk naar een mooie bloem, een vlinder, de bomen en de struiken in onze tuin. Geniet van de kleine attenties van de mensen rondom je in de villa, van hun glimlach, hun knuffel, hun luisterend oor !

bottom of page