top of page

Vrijwilligers Kris en Jan

Wij zijn Kris en Jan, wij wonen in Balen... hartje Kempen, dicht bij de Nederlandse grens. We zijn de ouders van 3 dochters en grootouders van 6 kleinkinderen en ook 2 pluskleinkinderen.

Ik, Kris, studeerde verpleegkunde, werkte op de  Intensieve zorgenafdeling en later in de thuisverpleging waar ik verantwoordelijke was voor een groep van 4 verpleegkundigen. Jan heeft met heel veel plezier 43 jaar les gegeven in het middelbaar onderwijs. Eerst vooral Nederlands en geschiedenis, de laatste jaren Engels.

 

Hoe we terecht kwamen in Villa Rozerood? Vooreerst las ik een klein artikel in libelle... later dat jaar kreeg mijn allerbeste vriendin borstkanker, ik reed een paar keer met haar mee voor de bestraling in Gasthuisberg Leuven... terwijl ik zat te wachten las ik in een medisch tijdschrift weer een advertentie van villa Rozerood. Dit kon geen toeval zijn... iets in mij zei dat ik dit moest doen. Na een eerste kennismaking was het me meteen duidelijk dat ook Jan in dat verhaal zou passen... Danielle stelde voor om een weekend te proberen en dan te boordelen of we dit in de toekomst konden waarmaken.

Ik kan mij nog altijd de eerste kennismaking met het huis en de kindjes herinneren. Het werd een mooi weekend, beetje heftig, maar vooral met een warm gevoel.
Jan vult aan: Vrijwilligerswerk heeft mij altijd aangesproken. In ons dorp was ik actief als lector, als lid van het parochieteam en in een culturele werkgroep. Ook in mijn school was ik coach van de voetbalploeg,  reisde met de leerlingen in de paasvakantie naar Engeland,  regisseerde  het leerlingentoneel e.d.  Als je ‘gezond’ bent en je kan een extra steentje bijdragen, geeft dat een enorm goed gevoel.

Voor ons is vrijwilliger zijn belangrijk, omdat je het verschil kan maken, in de eerste plaats voor de kindjes daar, voor hun ouders en ook voor het vaste team van medewerkers in de villa... . Het toont ons ook dat we blij mogen zijn te kunnen helpen in plaats van geholpen te moeten worden.

Zelf hebben we momenteel gezonde dochters ,schoonzonen en gezonde kleinkinderen. Dan leer je daar dubbel van genieten…
We hebben het goed in ons leven en willen iets terug doen aan de maatschappij.

Taken in huis....we doen alles graag... echt alles... van in de tuin werken... van animatie tot keuken...tot wandelen met de kindjes en de ouders... van een praatje maken met de ouders... helpen bij de verpleging als dit nodig is.

 

Een aantal maanden geleden is er prostaatkanker vastgesteld bij Jan. De operatie is succesvol verlopen en ook de herstelperiode vlot goed. Als je zelf ‘ziek’ bent, ondervind je hoe belangrijk  DE ZORG is. En hoe je wordt opgevangen.

Kris vult aan: voor mij persoonlijk... is het  zicht op de toekomst wat veranderd... Vanuit de verpleging wist ik heel goed dat het leven eindig is, maar door de ziekte van Jan kwam het plots uit het niets heel dichtbij....

Persoonlijk zeg ik dikwijls...proberen om telkens gelukkig te zijn... en wat mij  ongelukkig maakt probeer ik te veranderen en wat ik niet kan veranderen... moet ik loslaten... . Samen met Jan probeer ik positief realistisch te zijn... soms besluipt de onrust mij... beetje beroepsmisvorming... maar meestal lukt het wel.

 

Villa rozerood heeft vele troeven maar de grootste vinden we de hechte vriendschappen, de warme liefde, de warmte die gegeven wordt aan de kindjes in de eerste plaats, maar ook aan de ouders. Er is een enorme verscheidenheid in de groep medewerkers. Het is er nooit triest er is altijd wel ergens een lichtpuntje... er is ten gepaste tijd humor... connectie tussen de gezinnen... .
 

Gewoonlijk zijn we wat stil als we naar huis rijden... we zijn graag in de weer van ‘s morgens tot ‘s avonds... we komen dan ook van ver...en willen de tijd goed benutten... . We worden letterlijk  het dagelijkse leven van de villa ingezogen....Het moet telkens wat bezinken... . Soms rijden of wandelen we nog eens tot aan de zee... .

 

En voor we in Balen zijn (een paar uur verder...) hebben we al eens gekeken....wanneer kunnen we weer gaan... .

bottom of page